Fresh mojito drink
03.Květen
2016

Umění se skrývá v rumu

Znáte to. Přijdete do klasické české hospody a objednáte si rum. Ve velké většině případů vám na stole přistane panák se zlatavou tekutinou, která má však do rumu opravdu daleko. Přeci jen je rozdíl, a nejen chuťový, mezi bramborem a pravou cukrovou třtinou. Pravý rum nekoupíte za pár kaček v trafice a nesmícháte s kolou. Pravý rum vás potěší jak samotný, tak jako lahodná složka koktejlu, kde rozehraje ten pravý třtinový koncert. Rum je totiž umění.

Glasses of whiskeyTo, co si opravdu žádáte, je alkoholický nápoj destilovaný ze zkvašené šťávy cukrové třtiny nebo melasy, což je surovina zbylá po výrobě třtinového cukru. Drtivá většina rumů zraje v sudech, tím však jejich společným rysům učiněno zadost. Rum je divoký a nespoutaný nápoj, stejně jako země ze kterých pochází. Neexistují žádná jednotná pravidla či striktní předpisy, každá země ustanovuje definici rumu vlastními legislativními směrnicemi, které se samozřejmě stát od státu liší.

Jak se pak ale v rumech orientovat? Jelikož na světě existuje 6 000 různých značek, není to tak snadné, jak by se mohlo zdát. Nejjednodušší rozlišení je pomocí geografického dělení. Za kolébku rumu je považována oblast Karibiku, za rumové skvosty jsou považovány i ty ze Střední a Jižní Ameriky. Rum však najdeme v různých koutech planety, například světově nejprodávanější rum, Old Monk, pochází z Indie.

Když už máme představu, odkud mohou rumy pocházet, je na čase představit si jejich výrobu. Ve zkratce (a věřte, že je tím myšleno opravdu ve zkratce), je průběh takovýto: sklizeň, lisování, povaření, fermentace, destilace, zrání. Mnohem zajímavější je ovšem fakt, že existují dvě kategorie, které se liší chuťově i technologicky. Rhum agricole, který je u nás znám pod názvem „zemědělský, se vyrábí přímo ze šťávy vylisované z cukrové třtiny, obvykle klasickou kotlíkovou destilací a je poměrně vzácný. Oproti tomu rhum industriel, u nás zvaný „průmyslový“ nebo vzletněji „tradiční“, se vyrábí z melasy, obvykle rychlejší kontinuální destilací; do této skupiny také spadá většina rumů, s nimiž se setkáte v baru.

03B91832_sudyRumová etiketa je dalším důležitým prvkem v orientaci. Středoevropan zvyklý posuzovat kvalitu podle barvy nápoje (čím tmavší, tím déle zrál v sudu), by mohl snadno narazit. Proto doporučujeme opravdu prohlédnout etiketu, tentokrát tu papírovou. Můžete na ní najít jeden z následujících výrazů:

White/Light/Blanco/Silver – čiré, lehké a svěží rumy, u nichž byla po zrání barva odstraněna filtrací, obvykle zrají od jednoho až po zhruba tři roky.

Gold/Oro/Ambré – zlatavé a v chuti nasládlé rumy, které obvykle zrály poměrně krátce, většinou méně než dva roky, barva pochází částečně ze sudu, částečně z přidaného karamelu.

Dark/Black – klasický příklad, kdy barva rumu jen málo vypovídá o délce zrání. Tyto rumy se většinou řadí blízko rumům bílým a zlatým, leckdo je klasifikuje i níž. Barvu mají velmi tmavou, v chuti jsou plné a nasládlé, často s přiznanými stopami melasy či karamelu.

Aged/Añejo/Premium – rumy tmavších barev v různých intenzitách, chuťově i aromaticky plné, bohaté a jemné, u nichž délka zrání začíná někde kolem čtyř let v sudu a sahá nezřídka až za hranici desetiletí. V této skupině už se vyskytují nejen rumy míchané, ale i vzácnější „single barrel“ z jednoho sudu.

Výrazů, které se mohou na rumových etiketách objevit, je mnoho, nezmínili jsme např. vyzrálé rumy „Demerara“ z Guyany, těžké jamajské rumy „Wedderburn & Plummer“ atd. Stejně tak existuje celá řada označení pro nejvyšší produktové řady jednotlivých výrobců jako „Reserva“, „Gran Reserva“, „Extra Añejo“ a podobně.

Fresh mojito drinkU rumů tedy panuje mnoho zmatků a nejasností, jsou ovšem nedílnou součástí kultury, kterou tento alkoholický nápoj z třtiny zastupuje.  V otázce podávání rumů však příliš nejistot nepanuje – když host požádá o čistý rum, pak rámcově platí, že ten kvalitní, vyzrálý se servíruje v pokojové teplotě do sklenky na nožce, ostatní na led.

Mnohem pestřejší možnosti nabízí rum jako báze koktejlů, od jednoduchých dvousložkových mixů přes lehké ovocné long drinky, exotické tiki, klasické krátké koktejly až po horké nápoje. Seznam všech rumových koktejlů by byl příliš dlouhý, proto uvádíme naprostý základ, který prostě znát musíte:
Cuba Libre (rum, cola, limeta), Mojito (rum, máta, limeta, třtinový cukr, soda), Daiquiri (rum, limetová šťáva, cukrový sirup), Strawberry Daiquiri – frozen (rum, limetová šťáva, jahody, jahodový sirup, ledová tříšť), Piña Colada (rum, kokosový sirup, ananasový džus, smetana), Caipiriñha (cachaça, limeta, třtinový cukr).

Rumfest 2016

Teď už tedy víte, že chtít kvalitní rum neznamená objednat si tuzemák. Co možná ale nevíte je to, že v sobotu 7. května se v Praze koná 3. ročník Rumfestu 2016. Tam můžete ochutnat, co znamená pravý rum, zde zažijete ten pravý Karibik! Navíc můžete s RESTU a Rumfestem soutěžit o vstupenky a barmanský kurz. Nevíme jak vy, ale my tam chybět nemůžeme.

Tak si přijďte ověřit, co jste se dnes naučili a navíc zažít něco nového. A kdo ví, třeba zjistíte že rum je vše, co vám v životě chybělo.

Článek vznikl ve spolupráci s Barlife.

|, , |
  • Oldřich Pospíšilík

    Na rumfestu jsem byl. Byla to skvělá akce, jen někteří vystavovatelé si pletli prezentaci s obchodem a bylo vidět že jejich primární motivace jsou peníze :/. Pokud by nevadilo tak zde vložím odkaz na svůj blog. http://www.orumu.cz/prispevek/co-je-to-vlastne-pravy-rum
    Rozšiřuje článek o zajímavá fakta. Rumu zdar ;).