špilas
07.Červen
2016

Špilberk Food Festival 2016

Je to fuška, ale minimálně jednou do roka se vystoupat na Špilberk v Brně opravdu vyplatí. A to když je celé nádvoří zaplněné tím nejlepším, co brněnská gastronomie nabízí. Na pátý ročník Špilberk Food Festivalu jsme se vydali v sobotu i my.

Vystoupat na hrad Špilberk, vyměnit peníze za místní speciální fialové florény, a pak už jen ochutnávat, co se do vás vejde. Jednoduchý plán na pátek či víkend, se kterým uspějete u každého milovníka dobrého jídla a pití. Ani pátý ročník festivalu tedy neměl o návštěvníky nouzi. Všichni pomalu korzovali podél řady stánků s programem v rukou a spíše než podle menu vybírali podle toho, kam je táhla vůně nebo zrak. A že bylo na co se dívat. Nad precizně sestavenými menu, která dala návštěvníkům ochutnat často to nejlepší, co jednotlivé restaurace nabízejí, se sbíhaly sliny.

Vybrat si, na co má člověk chuť, bylo neuvěřitelně náročné. Skloubit ale svůj chod s vínem nebyl na tomto food festivalu problém ani pro naprostého laika. Snoubení vína s jídlem je tu totiž tradicí. U každého stánku stál ochotný vinař s nabídkou vín vybraných přímo tak, aby doplňovaly jednotlivé pokrmy. Pak už zbývalo jen usadit se pod slunečník a s výhledem na celé Brno si vychutnat kulinářský zážitek. My jsme například v Monte Bú ochutnali Memphis Burger – trhané vepřové maso s pečenou slaninou, tamarind omáčkou, křepelčím vejcem, sýrem monterey jack a javorovým sirupem. S doporučeným Zweigeltrebe byly chutě naprosto dokonalé. Pro koho bylo horko z pěkného počasí i výstupu na kopec příliš, mohl si dát třeba studenou melounovou polévku s prosciuttem od kuchařů Noem Arch Restaurant nebo lehký Thai Noodle Salad z BUTCHER´S GRILL & PASTA.

Součástí festivalu byly i kuchařské show, během kterých mohl mistrům kuchyně každý nahlížet přímo pod ruce. A to doslova – až nahoru na pódium si kuchaři publikum pozvali třeba během přípravy hmyzích pokrmů, aby si návštěvníci mohli zblízka prohlédnout cvrčky. Co by to totiž bylo za festival jídla, kdyby na něm člověk nemohl ochutnat něco neobvyklého? Pro experimentátory začátečníky tu byly ústřice z rybího restaurantu KOISHI nebo šnečí ravioli s citronovou omáčkou ze šnečí farmy BARKONA. Na odvážné strávníky čekali právě zmínění restovaní cvrčci na bulguru s mangovou omáčkou, potemníci, sarančata nebo carpaccio z červené řepy s kuklou bource morušového.

Koho po shlédnutí hmyzí show nepřešla chuť a nenechal se zahnat ani náhlou a silnou dešťovou přeháňkou, ten mohl sobotu zakončit sladkou tečkou. Zmrzlina Ice Capone, kterou přímo před očima návštěvníků připravili na mrazící desce, byla vynikající v pistáciové i jahodové variantě.

Co se líbilo na festivalu nejvíce vám? Navnadili jsme vás k návštěvě příští rok?