Spanish dish paella with seafood
11.Červenec
2017

Španělsko na talíři

Španělská kuchyně patří mezi nejoceňovanější v kulinářském světě. Její čerstvost a barevnost přesně definuje jak zemi, tak pohodu a rozmanitost obyvatel. Ale co vlastně stojí za úspěchem a oblíbeností vysněných dobrot? Každá jednotlivá věc má v něčem základ a jinak tomu není ani u španělské kuchyně.

2Začneme tím nejzákladnějším. Tím, co definuje nejen španělskou kulinářskou scénu, ale také Španělsko samotné, jsou olivy. Je jen málo pokrmů, ve kterých tuto plodinu nenajdete. A je jedno, jestli ve formě plodu či ve velice oblíbené podobě olivového oleje, bez kterého by se nedala uvařit ta pravá pyrenejská bašta. Na olivy narazíte kdykoliv a kdekoliv. Je jedno, jestli se nacházíte v malé vesničce či ve velkém městě. Všude jsou olivové háje a s tím souvisí i to, že Španělsko je hlavním vývozcem daného artiklu. Hned na druhém místě jsou citrusové plody, a to nejen jako vývozní zboží, ale také složka mnoha jídel. Velice oblíbené jsou snad všechny druhý citrusů, avšak králem je citron. Přidávání ovoce do pokrmů pochází pravděpodobně z arabské kuchyně.

1Stejně, jako je ovoce důležitou složkou, pak se nesmí zapomínat na zeleninu. Právě ta dodává místní kuchyni mnohé barvy a rozmanitost. Mezi nejoblíbenější a nejčastěji používanou zeleninu se řadí především česnek, cibule, rajčata a papriky. Není pak divu, že nedílnou a neodmyslitelnou kulturou ve stravování jsou saláty. A to na mnoho způsobů a v různých kombinací, na které nedají Španělé dopustit. Dochucení salátu je umění, ke kterému se používají druhy koření, které najdete hlavně ve Středomoří. Jedná se o šafrán, římský kmín, česnek, pálivé papričky a pepř. Všechna tato koření dodávají onen pověstný „šmrnc“.

1Co se masa týče, pak záleží, ve které části Španělska se nacházíte. Ve středomoří dostanete grilovaná či dušená masa, velice ceněné sušené salámy a šunky a k tomu porci čerstvých bylinek. Kdežto v přímořských destinacích se nemusíte omezovat, neboť vám bude servírováno lehké a čerstvé rybí maso spolu s několika druhy salátů. A nejen masem a přílohami je Španěl živ, pak přichází na řadu typické tortilly. Náplni těchto placek se meze nekladou, a tak můžete dostat jak vegetariánské, tak masové.

Food. Delicious taco on the tableŠpanělsko je tedy barevná země a nejinak je tomu v každé kuchyni správného obyvatele Apeninského poloostrova. Ochutnat zde lze doslova celý svět, neboť vzhledem k jeho minulosti, kdy Španělsko svět skutečně dobývalo, bylo přivezeno mnoho ingrediencí a receptů. Španělská kuchyně je tedy jasnou volbou pro každého otevřeného člověka, který se ničeho nebojí a ocení nejen chuť, ale také vizuální stránku, která je velice důležitá pro dokonalý zážitek.

Recept: Paella de Marisco

Pokud rádi vaříte a zároveň milujete mořské plody, určitě byste měli vyzkoušet recept na paellu od kulinářské školy Chefparade!

Spanish dish paella with seafood

Ingredience:
20 dkg kulatozrnné evropské rýže
20 dkg filé z mořské ryby
8 ks černých mušlí
4 ks kraba
20 dkg směsi mořských plodů
1 velká červená cibule
4 stroužky česneku
1 červená paprika
15 dkg hrášku
2-3 rajčata
5 dcl zeleninového vývaru
1 lžička soli, pepře, kurkumy
špetka šafránu
olivový olej

Postup:
Po celou dobu budeme pracovat na slabém ohni. Na velké ploché pánvi zahřejeme olej a osmahneme na něm na kostky nakrájenou cibuli.

Česnek, papriku a rajčata nakrájíme na kostky. Zeleninu přisypeme k cibuli a posypeme kurkumou. Osolíme, opepříme a dusíme do poloměkka. Potom přimícháme hrášek a přidáme I rýži. Tu zalijeme vývarem. Záleží na rýži, kolik ho bude potřeba přidat. Proto ho přiléváme pomalu a postupně. Občas promícháme. Vývar se bude neustále odpařovat. Vaříme cca 15-20 minut.

Šafrán namočíme do trochy mléka a potom přidáme do pánve.

Když je rýže téměř hotová, přidáme na kousky nakrájené file, mořské plody, kraba a mušle. Dochutíme a 4-5 minut necháme na ohni, dokud rýže nevstřebá veškerou vlhkost a dokud se ryba neuvaří. Pak odstraníme z ohně, přikryjeme a necháme stát asi 10 minut.


 Nalákali jsme vás? Už se vám sbíhají sliny? Mrkněte na restaurace s vynikající španělskou kuchyní, které u nás najdete.

|