šéfkuchař blog
11.Září
2017

Restaurace Le Grill: Vyzpovídali jsme šéfkuchaře

Ondřej Koráb je jedním z mála českých kuchařů, kteří se učili od různých Michelinských mistrů. Za své nejcennější zkušenosti vděčí především šéfkuchaři Chrisu Stainesovi, s nímž vařil v restauraci Foliage. V restauraci Le Grill působí od února 2014 a od června téhož roku je jejím šéfkuchařem. Co nám na sebe a o svém umění prozradil?

korab chef

Snil jste o kariéře kuchaře už jako dítě?
Rozhodně ne, měl jsem představu, že budu řídit Kitta (upravený Pontiac ze seriálu Knight Rider).

Kdy jste se rozhodl stát kuchařem?
Kolem 13. roku, přirozeně se mi v hlavě tato myšlenka urodila a jsem za to velmi vděčný.

Co vařila vaše babička?
Obě dvě babičky jsou skvělé kuchařky. U jedné dostávám za odměnu bramboračku se škvarkovými plackami a u druhé je mé oblíbené jídlo dušená hovězí roštěná s nakládanými okurkami a domácím houskovým knedlíkem.

Jaká byla vaše pracovní cesta?
Naprosto skvělá, přijel jsem plný nadšení zkoušet nové věci a posouvat dál naši restauraci. Rozhodně je potřeba takové cesty opakovat.

le grill

Co vás fascinovalo na gastronomii v zahraničí?
Přístup k vaření a zájem o co nejlepší výsledek na talíři.

A co vaše domovina? Co vás na gastronomii baví tady?
Progres, kterým gastronomie prošla za posledních 10 let. Ať je to neustálým otvíráním krásných restaurací či zájmem o suroviny.

Co by měl podle vás každý kuchař umět, a na co by měl zapomenout?
Měl by umět správně používat suroviny a zapomenout na překombinovaná jídla, kterým nikdo neporozumí. V jednoduchosti je krása.

Pro koho bylo nejtěžší vařit?
Osobně mám rád výzvy. Pokud víte, co vás čeká, není nedostatek surovin, personálu, je to jen o schopnosti si zorganizovat přípravu a následný výdej. Ale nedávno jsme měli na hotelu několik dnů chlapce, který byl velmi silný celiak. Vše mělo trojitou kontrolu, výsledek je takový, že nám rodina srdečně poděkovala za gastronomicky zážitek pro jejich syna.

Máte nějaký kuchařský vzor?
Chris Staines, často si říkám jak by situaci řešil on. Jeho kuchařské umění a přímočarost v komunikaci mi je inspirací.

Co vaříte doma nejradši?
Pro sebe si rad uvařím pohanku se sušenými rajčaty či kuřecí tortillu, slečně k snídani vafle s jahodami a javorovým sirupem.

Le Grilll

Koho považujete za nejvděčnějšího strávníka?
Moje kamarády, vždy jim chutná. Nevím, jestli je to hladem, jejich slušným vychováním nebo mnou.

Prozradíte nám nějaký svůj tajný recept?
Těsto na palačinky připravuji velmi řídké a přidávám vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru, i když myslím, že jsem to viděl u maminky.

|, , , , |