4
07.Duben
2016

Medvědí síla medvědího česneku

Potřebujete po dlouhé zimě načerpat přímo medvědí sílu? Jarní příroda si pro nás naštěstí nachystala jednu z prvních rostlin nabitou vitamíny a energií. Řeč je o medvědím česneku, jehož sezóna právě začíná. Je přírodním antibiotikem, antioxidantem a zdrojem vitaminu C. Říká se, že za svůj přívlastek vděčí opravdu medvědům – po dlouhém zimním spánku jej prý vyhledávali a za svou oblíbenou jarní pochoutkou dokázali putovat i desítky kilometrů.

1

Kam na medvědí česnek?

Medvědí česnek je malá rostlinka, kterou naleznete v přírodě podél potoků, v lesích nebo na vlhkých loukách či v nížinách a je pro něj typická česneková vůně. Jeho lístky patří k prvním, které vyrůstají po sněženkách. Pak se podobně jako ony rostlina zatáhne pod zem a přečká do dalšího jara. Velkou výhodou medvědího česneku je to, že roste ve volné přírodě, v našich zeměpisných šířkách od konce března do poloviny května. Dejte ale pozor na konvalinky – jejich trsy oválných zašpičatělých listů jsou těm medvědím na první pohled dost podobné, navíc jsou jedovaté. Medvědí česnek se ale často vyskytuje v lesích po desítkách a vedle sebe vytváří pás zelených listů. Poznat ho můžete podle dvou věcí – má jemné dlouhé listy a hlavně voní po česneku.

4Medvědí česnek je nejlepší čerstvý, sušením ztrácí na chuti, vůni i vitaminech, podobně jako jiné bylinky. Jestli jste si ho ale přinesli z lesa domů celou náruč a nechcete se jej vzdát, nasekejte listy do mrazáku podobně jako petrželku. Pár dní vydrží i ve skleničce s vodou nebo v lednici, zabalený do vlhké utěrky.

3V kuchyni s ním nemůžete šlápnout vedle, dá se použít na desítky způsobů – jako čerstvá bylinka i na tepelné zpracování. Můžete ho přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z něj máslo či salát, posypat si chleba i vařené brambory, přidat ho do sekané nebo listy jednoduše spařte a podávejte jako listový špenát místo toho klasického ochuceného česnekem. Medvědími recepty se můžete inspirovat například v Angusfarm, kde podávají celé medvědí menu. Medvědí česnek si můžete také usušit a využívat během zimy, ale přijde tak o vůni a o některé zdraví prospěšné látky. Pokud jej chcete skladovat, nejlepším způsobem je výroba pesta.

2Pesto z medvědího česneku

Budeme potřebovat:

  • svazek medvědího česneku
  • 2 hrsti kešu, piniových nebo klidně vlašských ořechů
  • 4 lžíce olivového oleje
  • parmezán
  • sůl

Poměr ingrediencí je volnější a záleží především na vaší chuti. Nejdříve medvědí česnek důkladně omyjte, rozmixujte listy s oříšky a postupně přidávejte olej. Teprve poté přidejte na jemno nastrouhaný parmezán a dochuťte solí.

5V medvědím česneku jsou obsaženy vitamíny, minerální látky a silice, značné množství jódu, allin a další sloučeniny působící příznivě na lidský organismus. Medvědí česnek se hojně využívá v lidové medicíně na léčbu různých onemocnění, jako je chřipka, nachlazení, záněty horních cest dýchacích, bronchitida či angína. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky, ničí tedy plísně, bakterie a mykózy. Napravuje přirozené prostředí v zažívacím traktu, užívá se při střevních onemocněních a proti střevním parazitům.

|