COVER FOTO_1000x500_rozhovor s markem fichtnerem
23.Březen
2017

Marek Fichtner: Chtěl jsem být zootechnikem, ale láska k vaření zvítězila

Porotce z MasterChefa, šéfkuchař v pražské restauraci Augustine, manžel a otec dvou malých dětí, to je ve zkratce Marek Fichtner. Co nám na sebe a o svém umění prozradil?

Marek Fichtner 1

Snil jste o kariéře kuchaře už jako dítě?

Já jsem původně chtěl být zootechnikem. Prarodiče pracovali na statku a já jsem chtěl jít v jejich šlépějích, ale babička mě od toho odrazovala a nakonec se ji to povedlo. Vaření byla druhá věc, která mě bavila, takže jsem se vydal touhle cestou.

Jaká byla vaše pracovní cesta?

Po tom, co jsem se vyučil kuchařem v Hronově, jsem pracoval pár měsíců v mém rodišti v Adršpašských skalách. Pak jsem využil toho, že mám příbuzné v Německu a šel jsem na svoji první stáž právě tam. A pak mě čekaly příležitosti jako vařit pro královskou rodinu v Saúdské Arábii, v nejlepší restauraci v kodaňské Nomě nebo v hotelu Kempinski.

Co vás fascinovalo na gastronomii v zahraničí?

Nejvíce mě fascinovala rozmanitost ingrediencí, kterou jsem poznal tehdy po revoluci na mém počátku v Německu. K mé oblíbené zemi patřilo Švýcarsko, zejména kvůli pestrosti jídla, a co se týče pokrmů, tak k mé oblibě rozhodně patří tradiční Libanonská kuchyně.

A co vaše domovina – Čechy? Co vás na gastronomii baví tady?

Nejvíce mě baví to, že se můžu podělit a rozšířit moje gastronomické zkušenosti i do jiných českých krajů, kde to ještě není taková kultura jako třeba tady v Praze. A k mému oblíbenému jídlu patří Španělské ptáčky od mé maminky.

Připomeňme si reality show MasterChef – co cenného vám pořad přinesl?

Kromě toho, že to bylo zábavné, poznal jsem rozhodně spoustu nových talentů. Bylo velice inspirující setkat se s lidmi, kteří sdílejí stejné nadšení pro vaření jako já. Byla to velmi zajímavá zkušenost.

Vybavíte si pokrm, který Vás dostal na kolena?

Definitivně k tomu patřili výzvy tajemných boxů, kde soutěžící netušili do poslední chvíle, co se přesně bude vařit, a museli si vše rozvrhnout za pochodu u tikajícího časového limitu. Co se týče nečekaných zážitku, tak si pamatuji jednu soutěžící, starší paní, která udělala vynikající knedlíky, které chutnaly stejně jako od mé babičky.

A co tajný recept, prozradíte nám nějaký? Jaká je hlavní ingredience hlavního chodu špičkový kuchař?

Tak tajný recept, který jsem si vyzkoušel sám je rozhodně vycestovaní do zahraničí, rozšířit si obzory, pokorně se učit a mít touhu pracovat sám na sobě.


Chcete se s Markem Fichtnerem setkat osobně? Navštivte restauraci Augustine na Praze 1. Marek vytvořil dynamické a velmi kreativní menu s využitím nejkvalitnějších surovin převážně od českých farmářských producentů.

TIP: Mohlo by vás také zajímat: 10 otázek na špičkové kuchaře, odpovídal nejen Marek Fichtner.
|, , |