Káva
29.Březen
2016

Když si kreslím do kávy, zastaví se čas

Káva – pro někoho závislost, pro někoho umění. Připravit šálek opravdu dobré kávy je umění samo o sobě. Důležitý je výběr kávových zrn, způsob rozemletí i způsob samotného servírování.

Latte artista Jedním z míst, kde ti nejlepší baristé mohou své umění předvést, je národní kávová soutěž Barista roku. Soutěž se skládá z pěti kategorií, vítězové následně reprezentují Českou republiku na mistrovství světa. V kategorii Latte Art se stal vítězem Vojtěch Cífka z Cafe Lounge. Na mistrovství světa pojede do Šanghaje.

Když maluji do kávy, zastaví se časJe to mistrovství světa v Latte Artu v Šanghaji a připravuji se tak, že jenom kreslím a kreslím a kreslím. Musíte se kvalifikovat, to znamená, že musíte vyhrát regionální mistrovství, což se mi naštěstí povedlo v kategorii Latte Art v soutěži Barista roku. Snažím se trénovat, když mám volno a když jsem v práci, tak je to vlastně moje práce. Poslední dva roky jsem byl druhý na republice a jednou jsem vyhrál Milk Battle.

Co vlastně znamená název Latte Art?

Oficiální název Latte Art není odvozen od latte jako mléka, ale od toho, že se původně nejvíce kreslilo do kávy latte. David Schomer, americký barista, v roce 1989 začal jako jeden z prvních kreslit do kávy srdce a postupně se toto umění velmi zpopularizovalo.

Když maluji do kávy, zastaví se časDůležitá je samozřejmě kvalita vyšlehané pěny, jde o to, aby to byla mléčná mikropěna. Pěna musí mít co nejméně bublinek, musí být hladká a krásná na pohled. Pěna rychle padá a dost často záleží na tipu kávy, některé druhy kávy pěnu začnou žrát. Samozřejmě záleží také na mléku. Nejlepší je plnotučné.

Pamatuješ si, jaký byl tvůj první obrázek?

Bohužel ano. Byla to taková bílá skvrna s ocáskem. Nenazval bych to ani obrázkem, ale někde člověk musí začít. Upřímně, začínal jsem v jedné kavárně, kde jsem byl na brigádě při střední škole, to ještě u nás nebyl Latte Art, takže jsem dělal cappuccino s čepicí. Ten přerod byl zajímavý, potkal jsem Zdeňka Smrčku, ten působí v kávovém oboru přes dvanáct let jako barista a školitel. Stal se zejména specialistou na techniku Latte Art. Ten mi ukázal cestu a otevřel mi oči, ale můj začátek byl – cappuccino? – jasně – kopec, skořice a jsme dobrý.

Když maluji do kávy, zastaví se časNa Latte Artu mně nejvíc baví to, že člověk může malovat, i když neumí malovat. Já třeba neumím moc dobře kreslit, ale baví mě to, a prostě jsem se chytil v tom, že si kreslím do kávy a přijde mi to zábavné. Když si kreslím do kávy, tak se věnuji jen tomu hrnečku a tomu, jak se tam to mléko točí a proudí a něco tam vytvářím. A hrozně si to užívám. Vždycky se pro mě zastaví čas kolem mě pro mě.

|