bubliny
12.Listopad
2015

Kde se vzaly, tu se vzaly, bublinky ve vínu

Když se řekne šampaňské či sekt, vybaví se nejen milovníkům vína hlavně oslavy, přípitky a výjimečné příležitosti. Což je obrovská škoda, protože především suchá šumivá vína mohou být báječným partnerem k mnoha jídlům, skvělým letním osvěžením i vzpruhou v trudných podzimních dnech, vínem které zpříjemní i ničím zvláštní večer. Prostě bychom si je měli dopřávat mnohem častěji!

2. Den klasického sektu

Růžové k hamburgeru?!

Zvlášť, když špičkové bubliny jsou nejen vynikajícím aperitivem, ale i doprovodem nejrůznějších pokrmů: grilované kuře a obecně drůbež, jde o bezvadnou volbu k mnoha japonským jídlům a sushi obzvláště. Výraznější bohatší růžová šumivá se občas kombinují i s hovězím a po pravdě jsou naprosto fantastická v kombinaci s hamburgerem! A podobně fantastická a přitom snadno proveditelná (jen si o víkendu dopřejte trochu snídaňové rozmařilosti!) je kombinace je s dokřupava osmaženou slaninou a vajíčkem naměkko. Živé bublinky a kyselinka osvěžující patro v kombinaci s hedvábnou texturou vajíčka jsou jednoduše úžasné.

Ale jak se vlastně bubliny do vína dostanou? Nejjednodušším způsobem výroby perlivého vína je prosté dosycení tichého vína pomocí oxidu uhličitého (CO2), stejně jako by šlo o limonádu, což se ale využívá jen u těch nejlevnějších vín a výsledný zážitek tomu zpravidla odpovídá.

Mnohem zajímavější jsou šumivá vína vzniklá tzv. druhotnou fermentací, kdy víno znovu rozkvasí (díky přidání cukru a kvasinek) v uzavřeném prostoru, takže vznikající CO2 nemá kam uniknout a zůstane rozpuštěn ve víně právě v podobě bublin. Uzavřenou nádobou je myšlen např. speciální nerezový tank – tímto způsobem vzniká dnes tolik oblíbené a často výborné Prosecco, ale i spousta dalších vín, u nás například základní Bohemia Sekt.

2. Den sektuNejrafinovanějších výsledků lze však dosáhnout metodou tzv. tradiční či šampaňskou, kdy k druhotné fermentaci dochází přímo v každé jednotlivé lahvi, ve které jde pak víno i do prodeje. Čím déle víno takto leží (běžně od jednoho roku do pěti let, výjimečně u těch nejluxusnějších Champagne i více než dvojnásobek), tím menšími se bublinky stanou a víno zjemní. Takto vzniká veškeré víno ze Champagne, tradiční španělská cava nebo francouzský crémant (což jsou často vína s výborným poměrem ceny a kvality, stejně jako sekty rakouské či německé). Možná vás trochu překvapí, že fantastické bubliny vznikají i v Anglii!

Oslava českého sektu

A právě šumivým vínům vzniklých touto ušlechtilou, trpělivost vyžadující metodou v lahvi, je věnován Den klasického sektu, oslava bublinek z českých a moravských vinařství. V posledních letech hned několik zdejších vinařství kvalitou svých vín skutečně dokazuje, že potenciál pro špičkové produkty v ČR je a leckdy se nemusí před zahraniční konkurencí vůbec stydět. A Martin Novák z Café Colore, pořadající tuto evangelizační akci, si stejně jako my myslí, že láhev dobrého šumivého vína, zvlášť pokud se jedná o přátelsky naceněný sekt, je perfektním aperitivem pro každý den. O čemž se můžete snadno přesvědčit už 23. listopadu v hotelu Grandior, kde se ochutnávka koná!

Den sektuA pokud bublinkám propadnete (což se skoro vsadíme, že ano) a budete chtít objevovat stále dál a dál, připravili jsme pro vás seznam vinných barů, bister a restaurací, kde mají širokou nabídku šumivých vín po lahvi i po skleničce – ať můžete své nové oblíbené neřesti holdovat co nejčastěji!

Zdroj: Jan Čeřovský, www.jizni-svah.cz


Prááááásk! Odpálili jsme další soutěž!

Nejen na našem Instagramu, ale i zde bude probíhat soutěž o dvě vstupenky na 2. Den klasického sektu, které jsou v hodnotě 590 Kč. A co musíte pro výhru udělat? Stačí si tipnout, kolik bude prezentovaných vzorků sektů na letošním 2. Dni klasického sektu? Pak už stačí být registrovaný u nás na RESTU.cz – ano, takhle jednoduché to je! Své tipy a odhady nám pište pod příspěvek do komentářů. Tak perlete s námi a vyhrajte. Dva vítězové získají po jedné vstupence a my už se nemůžeme dočkat, kdo to bude.

Soutěž probíhá od 12.11. 2015 do 20. 11. 2015. Vyhodnocení soutěže, tj. nejbližšího tipu na soutěžní otázku proběhne v den ukončení soutěže, tj. 20. 11. ve 12:00. Uživatelé, kteří nesplňují uvedené podmínky, budou ze soutěže vyřazeni. Odměna není právně vymahatelná. Společnost Restu s.r.o. si vyhrazuje právo v případě nutnosti změnit podmínky akce nebo akci s okamžitou platnosti ukončit. Uživatel Restu.cz účastnicí se akce musí být registrovaný a zavazuje se dodržovat pravidla akce.
|
  • Pepez

    44 vzorků

  • Dana

    77

  • Mirka Grunová

    50

    • Petra Minarikova

      Krásný den, Mirko, váš tip je nejblíže ke správné odpovědi, velmi vám gratulujeme k výhře :-). poprosíme, abyste nám na email petra@restu.cz poslala celé své jméno + emailovou adresu. Přejeme krásný zbytek dnešního dne.

    • Petra Minaříková

      Krásný den, Mirko, váš tip je nejblíže ke správné odpovědi, velmi vám gratulujeme k výhře :-). poprosíme, abyste nám na email petra@restu.cz poslala celé své jméno + emailovou adresu. Přejeme krásný zbytek dnešního dne.Petra z Restu

  • Hana Charvátová

    120

  • Jitka

    100 vzorků

  • Tereza Rabasová

    50

    • Petra Minarikova

      Krásný den, Terezo, váš tip je nejblíže ke správné odpovědi, velmi vám gratulujeme k výhře :-). poprosíme, abyste nám na email petra@restu.cz poslala celé své jméno + emailovou adresu. Přejeme krásný zbytek dnešního dne. Petra z Restu

    • Petra Minaříková

      Krásný den, Terezo, váš tip je nejblíže ke správné odpovědi, velmi vám gratulujeme k výhře :-). poprosíme, abyste nám na email petra@restu.cz poslala celé své jméno + emailovou adresu. Přejeme krásný zbytek dnešního dne. Petra z Restu

  • Michaela Stepankova

    88 … bubliny, bubliny …

  • Miriamita

    98 vzorků…

  • Martin

    79 vzorků

  • Asya Bridneva

    130

  • Natalia KV

    60

  • JAROSLAV DUBNICKY

    56

  • Pavel Rozdolskýj

    65

  • Dominika

    64

  • Honza Ryšavý

    77

  • Renata Adamcová

    132

  • Romana Motlová

    88

  • Míša R.

    36

  • Dominika

    52

  • Marcy

    20 vinařů

  • Lenka Fučíková

    95 vzorků

  • Jaroslav Duffek

    47