Vojtěch Cífka
17.Březen
2016

Kávová zrnka, která prošla trávícím traktem netopýra

Pche, jak těžký to může být? Nakreslím kapůčo, vysrknu nějakou tu kávu a je ze mě barista! Pokud sdílíte stejný názor, třeba vás následující řádky přesvědčí o tom, že být baristou není žádná procházka kávovým sadem. Káva je pro něj vším. Zaměstnáním, zálibou a pravděpodobně celoživotní láskou. Pracuje v Café Lounge a letos se stal vítězem Latte Artu v soutěži Barista roku 2016. A o kom že je celou dobu řeč? Přeci o Vojtovi Cífkovi, baristovi, který nás bude reprezentovat na mistrovství světa v Latte Artu v Šanghaji.

barista Vojtěch CífkaMluvit o kávě, to je tak široký obor, tam je tolik věcí. O tom se můžeme bavit celý život. Začne to tak, že se dostane ke stroji – kávovaru a v tu chvíli člověk zjistí, že musí nějak nastavit mlýnek na espresso, aby dobře chutnalo. Pak ho začne zajímat, odkud ta káva je. Pak ho začne zajímat, jak se ta káva zpracovala, a proč se tak zpracovala a jak roste a odkud roste a proč roste takhle a ne takhle. Odkud se v ní berou chutě, které obsahuje a jak se změní chuť, když se použije jiné zpracování či pražení. Pak zjistí, že by vlastně chtěl začít zkusit pražit. A v podstatě pak dojde k tomu, že by nejradši měl svoji plantáž a pěstoval si to sám, otrhal si ten strom, usušil, upražil a udělal si vlastní kávu. Tento obor je tak široký, že se člověk má pořád co učit.

Jak vybíráš kávová zrnka?

Kávová zrnka vybírám tak, že si večer po práci sednu k počítači a prohlížím weby různých pražíren nebo dostávám tipy od kolegů a známých. Tak vyhledáváme nové pražírny, z kterých pak objednáme kávu, pak je ochutnáváme – cupping. A když nás něco baví, tak si pražírnu uložím, objednáme ji znovu a zkoušíme a zkoušíme. Tuto kávu připravujeme většinou jako filtrovanou, v Café lounge máme na espresso stálou pražírnu The Barn z Berlína.

Výběr kávových zrnek

Jak poznám jako zákazník kvalitní kávu?

To je strašně složité, protože každý člověk má jinou chuť a každému chutná něco jiného. Jak zákazník pozná, že si dává kvalitní kávu? Tak, že mu chutná! To je spíš ta cesta, kterou bychom k tomu měli přistupovat. Můžu vám říct, ať vyzkoušíte kávová zrnka, která prošla trávícím traktem netopýra, což se snad nikdy nestane. Můžu vám něco doporučit, můžu vám ukázat, co baví mě, říct vám, co chutná mně a co chutná ostatním lidem, ale jestli to bude chutnat vám, to už nezáleží na mně. Nejde říct, která káva je dobrá a která špatná.

Vojtěch CífkaJá osobně jsem hrozně citlivý na kofein, to znamená, že když vypiji drip, tak mě to vyšle do vesmíru, jsem hrozně zrychlený a necítím se dobře, dostaví se překofeinovanost. Takže já kávu nepiji, já ji jen ochutnávám.


A jakou kávu máte nejraději vy?

|