DSC_0429
26.Listopad
2014

Kanelbullar jako od Strindberga

Život ve Švédsku je drahý. Zajít si na večeři do restaurace je pro průměrného Švéda luxus, ale kávu a něco sladkého k ní si dopřeje každý. I kdyby na chleba nebylo! Kávová kultura je ve Švédsku na vysoké úrovni a druhů sladkého i slaného pečiva tam mají tolik, až oči přecházejí. Přímo ve Stockholmu jsme se těm kávičkám a zákuskům podívali na zoubek detailněji.

V životě Švédů hraje velkou a nezastupitelnou roli „fika“, tedy pauza na kávu a něco k zakousnutí (ať už slaného nebo sladkého). Fika je nejen podstatné jméno, ale i sloveso. A to hodně používané. Dát si fiku je vhodné kdykoli během dopoledne nebo odpoledne. Co je důležité, je to, aby během ní člověk na sebe měl klid a v opravdu si ji vychutnal. Fika tedy v žádném případě neznamená pobíhání s kelímkem kávy po městě a pojídání sladkostí před počítačem (ehm, teď právě během psaní přikusuju čokoládu Marabou), ale je to téměř obřadné zastavení věnované jídu, pití a sobě samotným. A to stojí za to odkoukat.

Když si ve Švédsku objednáte „kaffe“, dostanete zpravidla čtvrtlitr překápka, které si ve většině případů do hrnku sami nalijete z vždy připravené konvice (a za malý poplatek si potom můžete podle libosti přilévat, neboli si dát „påtar“). Protože je ale Stockholm hodně hip město, sleduje přirozeně současné požadavky z kávového světa a čerstvě namletá fair trade káva ve formě double shotu, aeropressu nebo dalších vychytávek je zde samozřejmostí.

DSC_2681

Zajímavější jsou ale švédské sladkosti, bez kterých káva není ono. Různé bullar, kakor a tårtor (sladké pečivo z kynutého těsta, koláče a dorty) a všechny mají společné to, že krásně vypadají, jsou vláčné a nebesky dobré. Himmelskt gott! Často obsahují kardamom, který se v české kuchyni bohužel příliš nepoužívá, třtinový sirup nebo marcipán, se kterými je to zrovna tak.

Nejznámější klasikou jsou bezesporu „kanelbullar“, neboli skořicoví šneci. Pečou se kdykoli během roku a prodávají se úplně všude, od kaváren až po trafiky. Recept na extra šťavnaté a měkké kanelbullar si přečtěte zde:

Kanelbullar

Na těsto:

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 100 g másla
  • 250 ml mléka (z toho 2 lžíce na kvásek)
  • 1 dl sirupu na pečení (například Golden syrup z M&S)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 kg hladké mouky
  • hladká mouka na posypání těsta a vyválení

Na náplň:

  • 100 g másla
  • 2 lžíce mleté skořice
  • 1 lžíce mletého kardamomu (v Čechách se dá bohužel stále špatně sehnat, nenamletý mají v M&S nebo mletý třeba tady)
  • 150 g marcipánu

Na ozdobení:

  • 1 rozšlehané vejce
  • „pärlsocker“, což je granulovaný cukr (taky se těžce shání, dá se objednat třeba tady)

Všechny ingredience vyndáme a počkáme, až získají pokojovou teplotu. Je to důležité proto, aby těsto dobře vykynulo.

Droždí rozdrobíme do sklenice, zasypeme lžící cukru, zalijeme asi 2 lžícemi mléka pokojové teploty (doporučuju provést prstovou zkoušku – když do mléka strčíme prst, nemělo by se zdát studené, ale mělo by mít podobnou teplotu jako prst; pokud je moc studené, ohřejeme ho), trochu promícháme, přiklopíme talířkem a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 5 minut.

V malém hrnci rozpustíme máslo a přidáme mléko. Směs by měla mít zase “prstovou teplotu”. Směs nalijeme do mísy, přidáme kvásek a mícháme, dokud se nerozpustí. Přidáme sirup, vejce a sůl. Potom postupně vmícháváme mouku a vypracujeme těsto. Nemělo by se lepit na stěny mísy, pokud se lepí, přidáme víc mouky.

Těsto poprášíme trochou mouky, mísu zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu a půl kynout. Osvědčilo se mi uložit mísu do postele a přikrýt peřinou nebo ji položit poblíž topení, když se topí. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme na pomoučeném válu nebo utěrce na asi 5 mm tenké obdélníky. V hrnečku rozpustíme máslo a nasypeme do něj skořici a kardamom. Vyválené obdélníky pak pomažeme máslem se skořicí a kardamomem a nastrouhám na něj marcipán. Je lepší strouhat marcipán až přímo na těsto než ho nasrouhat dopředu a těsto jím pak posypat, jinak se totiž lepí a tvoří velké hrudky.

Těsto zarolujeme a potom nakrájíme na 2-3 cm široké proužky. Ty potom zarolujeme, trochu zmáčkneme a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě půl hodiny kynout a potom je pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme granulovaným cukrem.

Pečeme 8-10 minut na 250°C.

Uvedené množství vystačí na cca 20 kanelbullar.

Nechce se vám péct? Až budete ve Stockholmu, zajděte si na kanelbullar třeba sem:

  • Café Saturnus (Eriksbergsgatan 6, Östermalm) – Kavárna ve svěžím francouzském stylu s těmi největšími kanelbullar ve městě. Opravdu jsou obrovské. Můžete sem zajít i na lehký oběd, ale kolem poledne zde bývá hodně plno. Saturnus je totiž oblíbeným místem obchodním schůzek.
  • Sturekatten (Riddargatan 4, Östermalm) – Jedna z nejstarších cukráren ve Stockholmu. Nachází se ve dvou patrech obytného domu z 18. století, v té nejvíc hogo fogo části města. Najdete v ní takový zakonzervovaný Stockholm ze 40. let. 20. století.
  • Muggen (Götgatan 24, Södermalm) – Teď už jsme na Södermalmu, což je zase víc hip a boho čtvrť města.  Muggen je typické skandinávské bistro (v tom nejlepším slova smyslu), kde v jedné místnosti vedle sebe sedí studenti s chai latté a zamilované páry se skleničkou vína, zatímco rodinky s dětmi si dávají špagety carbonara k obědu. Uvolněná atmosféra je zde na prvním místě.
  • Chic Konditori (Swedenborgsgatan 1, Södermalm) – Cukrárna ve stylu 50. let se všemi švédskými sladkými nezbytnostmi a hezkým výhledem na klidné náměstí Mariatorget.
  • Ekoteket (Kulturhuset, Sergelstorg, Norrmalm) – Kulturhuset je kulturák v opravdu povedené podobě. Najdete v něm knihovnu, kino, divadlo, galerii a také dvě kavárny. Ekoteket v druhém patře je jedna z nich. Nabízí fair trade kávu a ekologické dobroty s výhledem na zajímavé černobílé dláždění náměstí Sergelstorg.

 

 

|, , , |
  • Prague BeerGarden

    It’s not the right time of the year for kanelbullar now, you should be baking lussebullar! :)

  • Niklas Olsson

    Some people Think that Swedish people eats Kanelbullar for breakfast :)) Its totally wrong, beside from marmelade, sweet stuff for breakfast is a tabu in Sweden.