1
21.Prosinec
2016

Cukroví jako od babičky

Cukroví milujeme stejně jako vy! Rohlíčky, hvězdičky, srdíčka, tlapy… Upečte letos osvědčené kousky a oprašte s námi léty prověřené receptury. Klasika na našich svátečních stolech rozhodně nesmí chybět, bez těch by Vánoce nebyli Vánocemi.

Linecké cukroví

  • 21 dkg hladké mouky
  • na špičku nože prášek do pečiva
  • 7 dkg moučkového cukru včetně vanilkového cukru
  • 14 dkg másla
  • 2 žloutky
  • z ¼ citronu kůru i šťávu

1Hladkou mouku prosejeme na vál, přidáme kypřící prášek, změklé máslo, cukr, žloutky, citrón a vypracujeme na hladké a vláčné těsto.

Těsto necháme na pár hodin vychladnout. Po vychladnutí těsto na vále rozválíme na tenký plát a vykrajujeme různé tvary lineckého cukroví, polovinu s vypíchnutým středem. Poklademe na plech a dáme péct. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 175 °C.

Upečené linecké cukroví natřeme marmeládou a ihned pocukrujeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky

  • 20 dkg hladké mouky
  • 7 dkg moučkového cukru
  • 7 dkg vlašských ořechů
  • 14 dkg másla

3Hladkou mouku a cukr prosejeme na vál, přidáme rozemleté ořechy, změklé máslo a zpracujeme těsto.

Předehřejeme troubu na 180 °C. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 10 minut dorůžova.

Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Medvědí tlapy

  • 20 dkg lískových ořechů
  • 20 dkg moučkového cukru
  • 10 dkg másla
  • 10 dkg čokolády

2Rozemleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme na jemno nastrouhanou čokoládu, změklé máslo a zpracujeme v těsto.

Formičky dobře vymažeme tukem. Z těsta odkrajujeme kousky a vtlačujeme je v tenké vrstvě do formiček. Vložíme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 190 až 220 °C.

Upečené tlapy vyklopíme na vál a ihned pocukrujeme moučkovým cukrem.

Perníčky

  • 40 dkg hladké mouky
  • 75 g másla
  • 2 vejce + 1 na potření
  • 14 dkg moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky mletého perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžíce kakaa holandského typu

1Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujte na hladké nelepivé těsto.

Těsto rozválejte na 3 mm tenký plát. Troubu rozehřejte na 170°C. Z těsta vykrájejte požadované tvary a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Před pečením je ničím nepotírejte.

Pečte v rozehřáté troubě cca 10–12 minut. Upečené perníčky ihned po vytažení z trouby potřete pomocí mašlovačky rozšlehaným vejcem – budou pak krásně lesklé.

Ořechové škeble

  • 25 dkg hladké mouky
  • 25 dkg másla
  • 1 vejce + 1 žloutek

náplň:

  • 10 dkg vlašských ořechů
  • 10 dkg cukru
  • 1 vejce + 1 žloutek

1Z přísad na těsto si vypracujeme těsto a necháme odležet v chladu. Mezitím si připravíme nádivku smícháním namletých ořechů, cukru a vajec. Můžeme přidat i trošku rumu.

Z těsta vykrajujeme kolečka, na ně dáme trošku nádivky, kolečka přeložíme a po bokách stlačíme, přední strana musí zůstat rozevřená. Na pečícím papíru pečeme v předehřáté troubě na 180°C dorůžova.

Ještě horké škeble obalujeme v moučkovém cukru.

|, , |