1
27.Květen
2016

7 světových snídaní

Breakfast, petit-déjeuner, kahvaltı, frokost, 早餐 nebo завтрак? Aby bylo ráno opravdu dobré, začněte ho dobrou snídaní. Typická snídaně se národ od národu liší. Někde se jí polévky s makaróny, jinde sušené ryby a jinde zase namáčejí croissant do kávy. Podívejte se, jak se snídá ve 7 různých částech světa a třeba načerpáte inspiraci i pro své snídaňové variace.

Americká snídaně

1Stavebním kamenem tradiční americké snídaně je slanina. Spolu s vajíčky tvoří základ prvního jídla dne. Vše doplňují ještě malé osmažené klobásky a jednoduchý křupavý bramborák „hash browns“. Připadá vám, že už to bohatě stačí? Zdaleka ne. Teď se totiž přesouváme ke sladké části amerických snídaní. Své místo na talíři mají určitě lívance „pancakes“, palačinky, vafle a francouzský toast. Jsou přelité různými sirupy, obzvlášť oblíbený je javorový, marmeládami a arašídovým máslem. Nakrájeným ovocem je pak vše dotaženo k naprosté dokonalosti.

TIP kam na americkou snídani: V Bistro The Farm najdete to pravé americké! Rozhodně doporučujeme smažená vajíčka nebo domácí lívance, které si můžete dát i v bezlepkové variantě – rozhodně nebudete litovat!

Anglická snídaně

The English breakfastTradiční anglická snídaně je dokonalou směsicí ingrediencí a chutí, které vám dodají energii na celý zbytek dne. Skládá se především z toastu, másla a džemu, smažených vajíček, slaniny, klobásy, opečeného rajčete, žampionů, fazolí a tradičně k ní patří i tzv. „black puding“, což je jídlo podobné našemu prejtu. Ovesná kaše neboli „porridge“ je jedna z mála variant zdravé anglické snídaně. Ale co nesmí u tradiční anglické snídaně rozhodně chybět je čaj s mlékem, který je pro tuto zemi tak typický.

TIP kam na anglickou snídani: Kdybyste nevěděli, kde si vychutnat tu nejlepší anglickou snídani, tak v Born in London v Českých Budějovicích rozhodně nebudete zklamaní!

Francouzská snídaně

snídaně pixabayFrancie je všeobecně pokládána za zemi velkých gurmetů, nicméně na tradiční francouzské snídani se to příliš neodráží, neboť je až nebývale skromná. Francouzi většinou začínají den s bílou bagetou s máslem a džemem, ke které pijí džus, čaj nebo kávu. Typický je samozřejmě i croissant, na něm máslo, želé, džem nebo marmeláda a k tomu café au lait či horká čokoláda. Hodně oblíbené jsou taštičky s čokoládou, ovoce a džus nebo fresh. Ale oblíbená je i bageta s kusem sýra nebo uvařenými vajíčky.

Z francouzské snídaně se odvodila i tzv. kontinentální snídaně, kterou nabízejí mnohé hotely a kavárny. Jejím základem je pečivo, máslo, džem, káva nebo čaj, v rozšířené verzi pak ještě přibudou vajíčka, šunka a sýr.

TIP kam na francouzskou snídani: Hezky po francouzsku posnídáte v Bistro à Table! – tam se Francie nezapře!

Turecká snídaně

1Turecká snídaně je zážitek, který si nesmíte nechat ujít. Správná turecká snídaně začíná až kolem 10-11 hodiny dopolední a je velmi bohatá. Nesmí zde chybět sýr (beyaz peynir, kasar), máslo, olivy, vejce, rajčata, okurky, zelené papriky, džem, marmeláda, med, sucuk (kořeněná turecká klobása), pastirma, borek a simit (kruhový chléb se sezamovými semínky), zkrátka vše, co si jen dovedete představit! Můžete mít na stole tisíc surovin, ale ta správná snídaně se neobejde bez základu – čaje. No a samozřejmě cukr, hodně cukru!

Norská snídaně

Sandwich with salmon for breakfastV severských zemích si potrpí na vydatné snídaně, oběd se totiž podává poměrně pozdě. Podobně jako ve zbytku Skandinávie je velmi oblíbené kvalitní pečivo, peče se zde mnoho druhů chleba a chlebové placky. Na stole nechybí müsli a obiloviny zalité kyselým mlékem, slanina, sýr, vejce a samozřejmě ryby.

Čínská snídaně

1Od naší snídaně se ta čínská hodně liší. Podle principů čínské medicíny je nejvhodnější teplá snídaně, proto vám ráno na stole přistane rýžový knedlík (z lepkavé rýže), topinky, sušené vepřové maso, nudlová polévka, osolená kachní vejce, lívance, buchty, rýžové placky, nakládaná zelenina či sojové mléko. Tradiční snídaně v Hong Kongu nabízejí šálek čaje, kávu, chléb, šunku a smažená vejce, nezřídka je k snídaní podávána i mísa polévky s makaróny a šunkou.

Ruská snídaně

1Věčně studené Rusko vám k snídani naservíruje horkou ovesnou kaši, vejce naměkko, sýr, maso nebo klobásu, žitné chleby s máslem a kávu nebo čaj. Často se podává i kasha (pohanková kaše). Teplé pokrmy z mléka jsou zde tradiční, a tak kromě kaše si můžete vychutnat třeba mléčnou polévku. Placky s náplní z masa, zelí nebo měkkého sýra patří mezi nejoblíbenější jídla a lidé si je obvykle chystají s předstihem, takže je lze ohřát a zkonzumovat, jak je potřeba.


A jakou snídani máte nejraději vy?