1
22.Červenec
2016

5 neodoletelných tipů od food blogerek, co zabalit do piknikového košíku

Pikniky, mlsání a krásné počasí? To vše patří k létu a dovolené. I obyčejné letní pikniky mohou vypadat stylově. Stačí najít skvělé místo, dobré jídlo a ten správný koš. Přidáte-li pár originálních receptů od food blogerek, může se posezení proměnit v nezapomenutelnou záležitost.

Arašídové máslo od Ing of Baking

maslo

Ingredience

2 hrníčky arašídů
5 lžiček (nejlépe kvalitního oříškového) oleje (já použila olej z vlašských ořechů, můžete použít klidně jiný)
špetka soli

Postup

Arašídy si nejdřív šoupneme do trouby, ať nám zavoní a dostanou lepší chuť. Plech si vyložte pečícím papírem a dejte do je do trouby na cca 10 minut (po 5 minutách je promíchejte, ať se otočí a nepřipečou se) na 180 stupňů.

Teď je potřebujeme rozmixovat/rozsekat či rozemlít. Nebo jak to nazvat…? Já je nejdřív vložila do „sekáčku“ (ještě teplé nejlíp) a potom, co byly na malé kousky jsem je rozmixovala tyčovým mixérem (doporučuji opravdu výkonný) do konzistence, kterou vidíte na obrázku. V průběhu mixování přidejte olej a špetku soli.

Máslo je hotové. Podle chuti se dá přidat kakao, skořice a jiné dobroty.

Letní závitky z Má to šťávu

1

Ingredience

10 rýžových papírů
1/3 balíčku rýžových vlasových nudlí
půlka manga
1 mrkev
půlka salátové okurky
polníček/ledový salát
čerstvý koriandr
čerstvou bazalku – měla jsem červenou (z Globusu)

Postup

Nudle si uvařte podle návodu na obale. Mezitím si připravte suroviny. Tedy všechno je potřeba nakrájet na tenké nudličky – na „žilijeny“ Mrkev a okurku trochu osolte, aby dostaly chuť. Pokud máte vše připraveno, můžete začít balit.

Rýžový papír namočte do vlažné vody, položte na kuchyňskou desku. Nejprve dejte trochu nudlí (cca doprostřed, možná spíše do 1/3 papíru), a poté přidejte zeleninu a mango, navrch přidejte hojně bylinek.

Samozřemě můžete dát i zeleninu pod nudle, aby byly chutě z „obou stran.“ Skoro zamotejte a ke konci ještě přehněte oba konce dovnitř a smotejte v úhledný závitek (stačí si vygůglit, pokud to nechápete ode mě) a je hotovo. Podávejte s oblíbenou omáčkou – arašídovou, sweet chilli nebo jen s obyčejnou sladkokyselou.

Pohankové tofu karbanátky z Vařeniště

1Ingredience

Karbanátky

60 g pohanky
50 g uzeného tofu
na špičku nože mletého chilli
½ lžičky mletého koriandru
1 malý stroužek česneku
sůl
olivový olej

Mátový jogurt

1 vrchovatá lžíce hustého bílého jogurtu
3 lístky máty
špetka soli
1 slabý plátek z česneku (který použijete do karbanátků)
1 lžička šťávy z limety
nastrouhaná limetová kůra z ¼ limety

Postup

Pohanku uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. Když pohanka trochu zchladne, vložte do nožového mixéru spolu s tofu, kořením a špetkou soli. Rozmixujte tak, aby vám vznikla pružná hmota.

Troubu předehřejte na 200 ⁰C. Na plech položte pečící papír. Navlhčete si ruce a z hmoty vytvarujte dva karbanátky. Každý z nich z obou stran potřete olivovým olejem, položte na papír a pečte z obou stran po 10 minutách.

Mátu, česnek a špetku soli vložte do hmoždíře a rozmačkejte, přidejte limetovou šťávu a kůru, promíchejte s jogurtem.

Opečte tortillu z obou stran. Okurku nastrouhejte nahrubo a podávejte s karbanátky a jogurtem.

Kuřecí gyros od Florentýny

floIngredience

800 g kuřecích vykostěných stehen (můžete použít i prsa)
3 lžíce oleje
1 citron
1 stroužek česneku
4 snítky zelené plocholisté petrželové nati

Na směs koření
1 lžička celého koriandru
1 lžička celého římského kmínu
špetka kajenského pepře nebo pálivé papriky
špetka sladké mleté papriky
1/2 lžičky sušeného oregana
1/2 lžičky sušeného tymiánu
špetka sušeného libečku
1 lžička soli

K podávání
8 ks pita chlebů
1 červená kapie
1 červená cibule
zakysaná smetana nebo jogurt, jemně osolený a ochucený citronovou kůrou, anebo okurkové tzatziki

Postup

Připravte si směs koření: do hmoždíře vsypte koriandr, římský kmín, sůl a bylinky a třete, až se celé kousky koření rozpadnou. Prosijte malým sítkem a do hmoždíře vraťte, co se zachytilo. Znovu postup zopakujte, ale zbytek zachycený v sítku pak už vyhoďte. Rozdrcené koření smíchejte s kajenským pepřem a paprikou.

Z masa odstraňte všechny vnější blanky, zbytky tuku, kostí a chrupavek. V tom směru, kterým vedou svalová vlákna, rozkrájejte kousky stehen (nebo prsou) na tři centimetry silné, dlouhé plátky. Pak je příčně přes vlákno nakrájejte na sotva centimetrové nudličky. Občas se mohou samovolně rozpadat, ale to neřešte.

Nakrájené maso vhoďte do misky a dobře je promíchejte se dvěma lžícemi oleje. Přidejte směs koření a rozetřený nebo prolisovaný česnek a opět promíchejte. Citron dobře opláchněte a i s kůrou nakrájejte na osminky. Rozmístěte je do masa, misku zakryjte folií a nechte aspoň půl hodiny marinovat v lednici.

Zbývající lžíci oleje rozehřejte ve velké pánvi. Přidejte všechno maso včetně citronu a velmi zprudka opékejte. Občas promíchejte, aby se maso postupně opékalo ze všech stran. Po třech minutách vyjměte a zahoďte citron, svoji roli už sehrál a dál by už maso pouze překyseloval.

Během opékání maso pustí trochu šťávy a začne se dusit, to ale vůbec nevadí. Kuřecí stehna jsou tužší a potřebují delší čas na změknutí a tato uvolněná tekutina vám ho poskytne, aniž by se maso spálilo, než změkne. Proto pokračujte v rychlé a intenzivní tepelné úpravě, dokud se tato tekutina opět nevydusí. Pak ještě dvě až tři minuty opékejte, tentokrát už s vyšší mírou pozornosti, aby se něco nepřipálilo, když nemá. Výsledek by měla být dozlatova opečená, nesmírně vonící, avšak suchá směs kuřecích nudliček. (Pokud jste se rozhodli pro kuřecí prsa, zabere vám opékání o pár minut méně. Nenechte prsíčka přesušit, přestaňte s opékáním přesně ve chvíli, když uvnitř přestanou být růžová a když se všechna tekutina z pánve vydusí). Opečené maso odstavte z plotýnky a nechte další dvě minuty na pokoji.

Zatímco maso odpočívá, nasekejte nahrubo petrželovou nať – stonky nepoužívejte. Cibuli oloupejte, přepulte a nakrájejte na tenké půlměsíčky, kapii odjádřete, rozčtvrťte, vypláchněte a nakrájejte na nudličky. Pita chleby překrojte napůl.
Veškerou svou přípravu – opečené maso, nakrájenou zeleninu, ochucený jogurt nebo okurkové tzatziki, rozkrojené pita chleby a spoustu ubrousků – zabalte do piknikového koše a nechte výletníky, ať si každý svůj fastfoodový gyros sestaví sám.

P.S. Taky můžete vzít místo pita chlebů tortilové placky, nahřát je ve vlhké utěrce v mikrovlnce, naplnit všemi uvedenými surovinami, zarolovat, zabalit do folie a vzít s sebou na piknik jako hotové wrapy.

Špaldový koláč s příchutí čaje matcha z Pěkně vypečeného blogu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience (forma o rozměru 24×24 cm)

Na korpus

240 g špaldové mouky
125 g másla
100 g cukru moučka
špetka soli
1 vejce
1 lžíce studené vody

Na náplň

500 ml mléka
5 žloutků
2,5 lžíce domácího vanilkového cukru
50 g másla
1 plná lžíce zeleného čaje Matcha (Bio)
2 lžíce kukuřičného škrobu
vanilkové aroma (popř. mletá vanilka)
špetka soli
ostružiny
máta

Postup

Korpus

Z mouky, cukru a másla vytvořím ručně drobenku, poté přidám vejce a vodu. Vypracuji hladké těsto, které zabalím do potravinářské fólie a nechám ho v lednici minimálně hodinu odpočinout. Před koncem této doby předehřeji horkovzdušnou troubu na 170 °C.
Jakmile je těsto odpočaté, nastrouhám ho na hrubém struhadle do nepřilnavé formy s odnímatelným dnem (24×24 cm), rozprostřu ho po celé formě, namačkám prsty a vytvořím i okraje. Těsto propíchám vidličkou, položím na něj pečící papír, zasypu fazolemi (ty zajistí, aby těsto při pečení nevyrostlo) a peču 20 minut. Poté opatrně odstraním pečící papír s fazolemi a korpus ještě vrátím přibližně na 8 minut do trouby. Po upečení ho nechám lehce vystydnout.

Krém

Mléko s vanilkou a cukrem přivedu k varu a odstavím. Odeberu hrneček mléka, do kterého vmíchám matcha a kukuřičný škrob, důkladně prošlehám. Zvlášť lehce vyšlehám také žloutky, které pak společně s hrnečkem mléka s matchou a škrobem vmíchám do hrnce s mlékem a cukrem. Hrnec vrátím na sporák (mírný plamen). Krém zhoustne poměrně rychle, za stálého míchání ho vařím maximálně 2 minutky. Odstraním ze zdroje tepla a opatrně vmíchám máslo. Poté krém naliji na korpus, nechám vystydnout na pokojovou teplotu, ozdobím ostružinami a v lednici nechám odpočinout minimálně 3 hodiny. Před podáváním dozdobím mátou.

Vybrali jste si? Už chystáte svůj piknikový košík? Pokud je moc velké teplo na to trávit čas u plotny, nevadí, máme pro vás pár tipů, kde se budete cítit jako v proutěné piknikové bavlnce.