Kanapky na silvestra
21.Prosinec
2015

3 tipy, jak nejlépe pohostit své blízké na Silvestra

Chystáte se vyprovodit uplynulý rok k samému konci se svými blízkými? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění, kterým oživíte každou party.

Soudky z listového těsta s dvěma druhy náplní

IMG_0108Doba přípravy: 30 minut

  • 2 pláty rozváleného listového těsta
  • 1 vejce
  • Sezamová semínka – světlá i černá

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 220 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem (můžete použít ten z listového těsta).
  2. Rozšlehejte vejce s necelou 1 lžící vody.
  3. Z každého plátu vykrájíte cca 30 koleček. Vždy vykrojte jedno plné kolečko a k němu dvě děravá (10 plných, 20 děravých).IMG_9962
  4. Plná kolečka rozložte na plech. Potřete rozšlehaným vejcem a na každé položte děrované kolečko, aby okraje nepřečuhovaly. Potřete opět vejcem a přiložte druhé kolečko. Potřete vejcem.IMG_9971
  5. Polovinu posypte černým sezamem, druhou polovinu světlým sezamem.IMG_9980
  6. Pečte dozlatova.
  7. Pokud se vám stejně tak jako mě stane, že z nezištného důvodu budou při pečení soudky „přepadávat“, ihned po upečení kousek spodního dílu odstraňte a ještě vlahé položte na rovný povrch. Kolečko sesedne a bude rovné. Dávejte ale pozor abyste odlomili jen tu spodní tenkou vrstvu a soudek nebyl děravý – dno musí zůstat (pokud nebudete dělat kremrole).

Řepová náplň:

  • 80 g uvařené červené čepy, oloupané
  • 5 g namletých vlašských ořechů
  • 30 g bílého hustého jogurtu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Špetka sušeného česneku

Postup:

  1. Řepu nastrouhejte najemno. V misce promíchejte s ostatními surovinami.IMG_0130

Žampionová náplň:

  • 35 g cibule (tj. asi ½)
  • Oříšek másla
  • 50 g žampionů
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Špetka sušeného tymiánu
  • 50 g měkkého tvaroh (polotučného)
  • Niva na ozdobení

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte najemno.
  2. Na pánvi rozehřejte máslo a cibuli nechte orestovat dozlatova.
  3. Žampiony nakrájejte na jemné plátky. Přidejte k cibuli.
  4. Opékejte dozlatova a doměkka. Nechte vychladnout.
  5. Smíchejte žampiony s tvarohem. Osolte, přidejte pepř a tymián.

IMG_0117

Soudky naplňte náplněmi. Ozdobit můžete ořechy, nivou, bylinkami.

 

Rukolové trubičky

IMG_0442 (2)

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 minut

Suroviny (asi 16 trubiček):

Těsto:

  • 75g rukoly
  • 125 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžíce pomazánkového másla
  • 25 g másla
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky tymiánu

Lososová náplň:

  • 70 g lučiny
  • 20 g uzeného lososa
  • špetka soli
  • špetka provensálského koření (nebo jiných bylinek podle chuti, např. kopr)

Nivová náplň s ořechy:

  • 35 g nivy
  • 60 g lučiny
  • 1 polévková lžíce jogurtu
  • 1 čajová lžička strouhaných ořechů

Postup:

  1. Rukolu spařte ve vroucí osolené vodě. IMG_0347
  2. Slijte do cedníku a následně zchlaďte ve studené vodě. Přeceďte. IMG_0356
  3. Nechte okapat, vymačkejte vodu (ale jen tak, aby byla rukola vlahá, trochu tekutiny jí ponechte) a rozmixujeme s lučinou. IMG_0371
  4. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, změklé máslo a rozmixovanou rukolu. Vypracujte pružné těsto. IMG_0372
  5. Těsto rozválejte na plát silný asi 3 mm (nejlépe mezi potravinovou fólií) a nakrájejte na asi 2 cm silné a 17 cm dlouhé pruhy. IMG_0384
  6. Kovové trubičky lehce omastěte máslem a navinňte na ně proužky těsta. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 20 minut. IMG_0389
  7. Ještě horké stáhňete z trubiček a nechte vychladnout.IMG_0396
  8. Lososa nakrájejte nadrobno. Lučinu osolte, smíchejte s lososem a bylinkami. Náplň vložte do zdobícího sáčku a trubičky naplňte. IMG_0404
  9. Na nivovou náplň nastrohejte nivu najemno. Smíchejte s lučinou a lžící jogurtu. Přidejte trochu umletých ořechů. Promíchtejte. IMG_0401
  10. Náplň vložte do zdobícího sáčku a trubičky naplňte. Konce můžete ještě posypat ořechy.

 

Avokádový krém s uzeným lososem

IMG_0070 (2)

Doba přípravy: 10 minut

Suroviny: cca 18 chuťovek:

  • 80 g vyzrálého avokáda
  • 150 g měkkého tvarohu (polotučného)
  • Nastrouhaná citronová kůra z ¼ citronu
  • sůl

Na ozdobu:

  • Asi 20 g uzeného lososa
  • Rozválené listové těsto
  • 1 vejce
  • Sezamová semínka
  • Vločková nebo hrubozrnná sůl
  • Červená cibule

 

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Z listového těsta vykrájejte kolečka.
  3. Vejce rozšlehejte, potřete jím kolečka. Kolečka posypte sezamem, solí a pečte dozlatova.
  4. Do mísy vložte avokádo, rozmačkejte vidličkou. Přidejte tvaroh, citronovou kůru, sůl a promíchejte.
  5. Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka.
  6. Do zdobícího sáčku s řezanou špičkou vložte krém a na lžičku (můžete použít i mističky anebo krekr) stříkněte trochu krému. Ozdobte lososem, upečeným listovým těstem a cibulkou.

A pokud o sebe raději necháváte pečovat, tak neváhejte ani chvíli a vyberte si, kde budete Silvestr trávit. Připravili jsme pro vás seznam restaurací, kde si Silvestr rozhodně užijete.

 

|